bootcut

Elfeledett Stones tagok

A világ egyik leghíresebb rockegyüttese is folyamatosan formálódott. A zenei fejlődésüket, különböző korszakaikat, különböző zenekari felállásaik jellemezték. A személycserék mindig hoztak valami felfrissülést, időnként csemegét és persze tapasztalatot. Ebben az írásban a tagok hatvanas-hetvenes évekbeli mozgolódásait veszem sorra és azokról írok, akiknek a neve nem biztos, hogy megvan zenekart csak felületesen ismerők között.

Brian Jones

Jones a Stones-ból távozott tagok közül talán a legtöbbet emlegetett. Szerepe meghatározó, személye megkerülhetetlen, hiszen nélküle a zenekar nem is létezne, és  Brianben a banda névadóját is tisztelhetjük. Talán ő az egyetlen az itt említettek között, akire nehezen illik az elfeledett jelző, de lássuk be, a Stones nevének hallatán kevésbé ugrik be az arca. Ugyan alapítóként központi figurája volt a zenekarnak, de az erőviszonyok a Jagger-Richards szerzőpáros irányába tolódtak. Brian érzékenysége miatt nehezen viselte ezt és nem tudta kezelni a sztárságot sem. Jones kulcsszerepet játszott lenyűgöző zenei tudásával, a zenekar hangzásának alakításában és új hangszerek bevezetésében. Ám zenei tehetségének kibontakoztatásában kábítószer élvezete gátolta, ami miatt, egy idő után, nem tudott érdemben részt venni az alkotói folyamatokban sem és személyisége is szétesett. A zenésztársak megelégelték ezt, 1969-ben kirúgták a zenekarból. Távozása után alig egy hónappal holtan találták saját úszómedencéjében.

Mick Taylor

A jóképű Taylor csak 20 éves volt, amikor a zenekar tagjává vált, ő lépett Brian Jones helyére. Tizenhat évesen  már John Mayall mellett játszott, úgy került oda, hogy csak nézőként ment el egy koncertjére, de mivel a beharangozott gitáros nem jelent meg, Taylor beugrott helyette. Mayall le volt nyűgözve a fiatal virtuozitásától és végül ő ajánlotta be Mick Jaggernek, aki új tagot keresett a Stones-ba. Taylor új szólamokkal gazdagította a Let it Bleed lemezt, és Keith drog problémái miatt, Jagger egyre többet számított rá a dalszerzés területén is. (Sway, Moonlight Mile, Winter). A jó barátok aztán eltávolodtak egymástól és sajnos Taylor is a drogok rabjává vált. 1974-ben az It’s only  rock and roll felvételei után távozott a zenekarból, melynek 5 évig volt a tagja. Akkor tett nyilatkozata szerint, már az elején tudta, hogy nem lesz örökös Stones-tag. Mick Jagger szerint a többiektől az különböztette meg, hogy könnyedén, dallamosan játszott. Egyesek azt állították tagsága, személye hozzájárult minden idők legjobb Stones felállásához.

Bill Wyman

Ő már benne volt a kezdő csapatba, de nem igazán volt különösen feltűnő. Keveset mozgott a színpadon és az interjúk során is alig beszélt. A legendák szerint nem a személyisége győzte meg a többieket, hanem a két jó erősítője. A Stones-ba lépése előtt már játszott zenekarban. Dalszerzéssel is foglakozott, de mindössze két dala került fel a lemezekre. Első szóló lemezét 1974-ben adta ki. A 60-as, 70-es években basszusgitár mellett billentyűs hangszereken is játszott és vokálozott is. Neve inkább a 80-as években vált ismertté a 14 éves tini modell Mandy Smith-szel folytatott viszonya miatt. Wyman 1993-ban hagyta el a zenekart.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!